IDÉER

Det sommaren väter, torkar den också – eller torkar den?

På sommaren simmar man, badar man och tillbringar man mycket tid utomhus. Torken kommer väl till nytta också på stugan.

Det gamla finska ordspråket stämmer nog, oftast. Under den finska sommaren regnar det mycket, men oftast torkar solen och friska vindar snabbt upp efter regnet. Det är dock inte alltid tillräckligt. Också i Finland kan luftfuktigheten tidvis vara så hög att det känns som om allt torkar för långsamt. Tidvis behöver man också i sommarställets tvättrum, strandbastuns omklädningsrum eller till exempel i trädgårdsskjulet en plats där man kan torka allt möjligt oberoende av vädret. Ta detta i beaktande om du tänker bygga eller sanera din fritidsbostad. Visst skulle det vara bekvämt att hänga upp våta utekläder eller simkläder att torka på ett torkelement? Man behöver inte följa med vädret och rusa ut för att ta in tvätten från tvättlinan när en regnskur drar över. Särskilt tenderar tjocka frottéhanddukar, som är bekväma på badstranden, att torka mycket långsamt när det är fuktigt på sommaren. Med eluttag eller vattenrör även för torkar får du samtidigt värme i lokalerna. Tango BTH 351310 svart – miljöbild badrum.Tango BTH 351310 musta -miljöökuva kph

Omklädningsrummet i strandbastun är fuktigt efter bastubadandet. Handdukar och badrockar lämnas fuktiga i ett fuktigt rum. Ofta känns de unkna och fuktiga ännu följande morgon när man ska ta sitt morgondopp. Handdukstorken sköter torkningen fort. Vad är skönare än att linda sig in i en färdigt varm badrock efter ett svalt morgondopp? I omklädningsrummet i strandbastun passar en enkel och tidlös tork som till exempel har samma färg som väggen, om blank krom känns för modern i bastukammaren.

När man arbetar i trädgården eller tvättar bilen blir såväl kläderna som arbetsredskapen våta. Efter fiskrensningen behöver man en torr handduk och torkduk. Om el har dragits till skjulet eller hobbyrummet, är det en enkel sak att montera en tork där. Torken torkar och ger behaglig tilläggsvärme i rummet samtidigt som redskapen torkar för nästa användning. Om du har en elvärmd tork kan du koppla loss den från eluttaget eller stänga av den över vintern, om skjulet lämnas kallt. Handdukstorken ger sina små bidrag till komforten oberoende av vad du gör i vardagen och i alla rum.