IDEOITA

Sisustussuunnittelijan vinkit kylpyhuoneen suunnitteluun

Kylpyhuoneen suunnittelussa lähtökohtana on asukas, heidän toiveensa, toiminnot, joita tilalta toivotaan, sekä tilan asettamat reunaehdot. Uudiskohteessa toimintojen sijoittelu on usein vapaampaa, tilan muotoon ja kokoon sekä vesi/sähköpisteiden ja viemäreiden sijaintiin voidaan suunnitteluvaiheessa vaikuttaa. Remonttikohteissa taas pitää yleisesti toimia olemassa olevien raamien ja neliöiden puitteissa. Remontin laajuudesta ja toteutustavasta riippuen toimintojen paikkoja voidaan joskus siirtää, mutta aina se ei ole mahdollista. Kylpyhuoneen uudistus on usein iso kohotus asunnon ilmeeseen ja arvoon, ja siihen kannattaakin suunnitteluvaiheessa paneutua ajatuksella. Pelkkien pintojenkin kohennus luo viihtyisyyttä ja jos toiminnallisuuttakin saadaan samalla parannettua, on arkikin sujuvampaa.

Kylpyhuoneen toimintoja miettiessä on hyvä pohtia käyttäjiä. Onko rajoituksia? Pitääkö ottaa huomioon liikkuminen apuvälineillä, tai avustajan mahtuminen tilaan? Käyttävätkö tilaa pienet lapset vanhempineen? Kuinka monta henkeä kylpyhuoneessa on kerrallaan? Onko kylpyhuoneen yhteydessä wc tai sauna? Toisaalta myös toivotut toiminnot määrittelevät paljonkin sitä, mihin kylpyhuoneen neliöt käytetään. Pestäänkö samassa tilassa myös pyykkiä? Onko suihkun roiskeveden alueella kalusteita, jotka tulisi suojata esimerkiksi suihkuseinällä? Vai olisiko sittenkin suihkukaappi hyvä ratkaisu? Entä amme?

Jos kylpyhuoneessa on myös wc, sen edessä ja sivuilla tarvitaan vapaata tilaa. Seinällä pitää olla tilaa wc-paperitelineelle, sekä mahdollisesti tukitangolle varttuneempien tai liikuntaesteisten avuksi. Myös käsisuihku pitää saada wc-istuimen lähelle ja siihen tulee ylettyä vapaasti. On hyvä pohtia myös sitä, olisiko wc rajattavissa hieman erilleen muusta pesutilasta seinäkkeellä, istuimen asettelulla tai muilla keinoin? Joskus näkee kylpyhuoneita, joissa wc-istuin on sijoitettu suoraan vastapäätä lasiseinäistä saunaa ja sen lauteita. Sellaisessa tilassa tuskin viihtyy kumpikaan, wc-istuimen käyttäjä tai samaan aikaan saunoja, vaikka samaa perhettäkin olisivat.

Joskus kylpyhuone on todella ahdas ja silti toimintoja pitää saada sinne mahtumaan paljon. Tällöin avuksi tulevat pienen tilan kalusteet ja tarkka mitoitus. Vaikka tilaa olisi vain muutama neliö, on sinne silti mahdollista saada suihku, lavuaari ja peilikaappi, kuivain, pesukone, säilytyskaappi ja vielä tila avautuvalle saunan ovelle. Tällainen tilaihme oli ensimmäisen omistusasuntomme kylpyhuone, remontissa piti pohtia todella tarkasti, miten pieneen tilaan vaadittavat asiat saa sijoiteltua. Kalusteita on mahdollista tilata myös omilla mitoilla, mutta valmistakin valikoimaa on runsaasti.

Kaiken kokoisissa kylpyhuoneissa tarvitaan myös säilytystilaa. Sitä olisi hyvä miettiä jo tilan suunnitteluvaiheessa. Pyykkihuolto vaatii tilan pesuaineille ja likapyykille, peseytymistarvikkeet oman tilansa, samoin lasten ammeet, potta, vaaka jne. Jos kylpyhuone on asunnon ainoa, sinne kertyy isokin määrä tavaraa. Jos taas asunnossa on erikseen esimerkiksi wc-tila tai kodinhoitohuone, voi osan säilytettävistä tavaroista sijoittaa sinne. Yhdistävä tekijä kaikessa kylpyhuoneen säilytyksessä on kalusteiden kosteudenkestävyys, mikä tahansa komero ei siis käy. Siivoamisen helpottamiseksi ja kosteusrasituksen vuoksi säilytyskaluste kannattaa kiinnittää seinään tai asentaa putkijalkojen varaan.

Toimiva vinkki on miettiä tilaa myös kuutioina eli voiko jonkun sisätilan tai alusen hyödyntää säilytykseen? Olemme esimerkiksi omiin saunoihimme tehneet alalauteen syvänä peräseinään asti, jolloin lasten amme on mahtunut olemaan ylälauteen alle jäävässä tilassa helposti esiin otettavissa. Pyyhkeiden, mutta myös pyykin kuivauksessa voi hyödyntää seinälle asennettavaa sähkö- tai vesitoimista kuivauspatteria, näin säästyy arvokasta tilaa kun ei tarvitse levittää avattavaa kuivaustelinettä lattiapinta-alaa viemään.

Kun kylpyhuoneen toiminnot ja niiden paikat ovat selvillä, on hyvä myös suunnitella niiden tarvitsemat vesi- ja sähköliitännät tms. varaukset. Nämä toteutetaan remontin pohjatyövaiheessa. Huomioi liitännät esimerkiksi pesukoneelle, suihkulle ja allaskalusteen hanalle. Valaisimien paikat, tuleeko altaan ylle valaistu peilikaappi vai erillinen seinävalaisin ja peili? Pistorasiat, kuinka monta tarvitaan? Jos tilassa on säilytyskaappi vielä erikseen allaskalusteen lisäksi, kannattaa siihenkin laittaa sähköt, jotta partakoneet ja sähköhammasharjat voi ladata kaapin sisällä siististi. Pyyhekuivaimelle on hyvä miettiä asennusvaraukset valmiiksi kuivaimen mallista ja kohteesta riippuen. Sähkötoimisen kuivaimen saa toki helposti jälkiasennettua valmiiseenkin kylpyhuoneeseen, jos pistorasia on sopivassa kohdassa ja seinällä on käytettävissä olevaa tilaa.

Toimivuuden lisäksi kylpyhuoneen tulisi olla vielä viihtyisä tila, jota on miellyttävä käyttää. Valoa tulee olla riittävästi ja pintamateriaalien sekä kestäviä että asukkaan maun mukaan valittuja. Omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa. Kylpyhuoneesta voidaan saada arkeen pieni ripaus spa-tunnelmaa hyvillä valinnoilla.

Laatoissa on valikoimaa todella paljon ja tyyliä saadaan vietyä moneen suuntaan pelkästään laattavalinnoilla, vaikka muut toiminnot ja kalusteet pysyisivät samoinakin. Värimaailma voi olla melkein mitä vain aivan vaalean ja hämyisän tumman väliltä. Kiiltävä tai mattapinta kalusteissa ja laatoissa tuovat erilaisen tunnelman, samoin laattojen ladonnalla voidaan tehdä tilaan pientä jujua, vaikka itse laatta olisikin melko perusmallia. Itse olen kokeillut esimerkiksi kalanruotoladontaa, sekä tiililadontaa omissa kylpyhuoneissani hyvällä menestyksellä. Marmoria jäljittelevät pinnat ovat olleet viime aikoina suosittuja ja niiden elävä kuviointi tekeekin ylellisen tunnelman tilaan. Aitoa marmoria ei kylpyhuoneeseen huokoisuutensa vuoksi suositella.

Värimaailma voi olla seesteisen harmoninen tai toisaalta värikkäämpi ja vähän yllätyksellinenkin, usein heijastellen asukkaan sisustusmakua kodin muissakin tiloissa. Väriä voi käyttää rohkeasti, vaikka pienempinä pilkkuina. Tehosteena voi olla vaikka värikäs allaskaluste, raikkaan väriset pyyhekoukut, samaan värimaailmaan sointuva kuivauspatteri ja tekstiilit.

Nyt käytetään ladontaa tai laatan kokoa tehosteena, laajat värikkäät pinnat ovat myös näyttävä ja rohkea valinta.

Omassa uudessa talossamme päädyimme melko pelkistettyyn väritykseen, seinillä on valkoinen laatta ja särmää tuovat mustat yksityiskohdat kuten musta paneelikatto, saunan ovi sekä mustat pyyhekoukut. Lattia on harmaa ja sama materiaali jatkuu sekä saunan että kodinhoitotilojen puolelle, luoden alueesta yhtenäisemmän. Seinillä on leikitelty laattojen koolla ja ladonnalla, pääsääntöisesti käytettiin isoa laattaa, mutta yhdellä seinällä suorakaiteen mallista laattaa ladottuna kalanruotokuvioon. Ratkaisu on miellyttänyt silmää ja samalla budjetti pysyi aisoissa kun tehosteetkin on tehty peruslaatoilla ladonnan keinoin.

Koska edellisessä kylpyhuoneessamme oli värillisiä tehostelaattoja, nyt teki mieli pysytellä vähän hillitymmässä väripaletissa. Väriä tilaan tuovat kuitenkin iloisen väriset pyyhkeet sekä aito viherkasvi. Vaikka tilan ikkuna olisi pienikin, voi esimerkiksi viirivehkan laittaa kylpyhuoneeseen. Se pärjää hyvin vähälläkin valolla ja pitää kosteasta ilmasta.

Muodit ja trendit vaihtelevat vuosikymmenten mukana, on hienoa, että tulee uusia ideoita. Kylpyhuone pysyy muun kodin sisustamisen mukana ajassa kiinni ja on yhä enemmän osa kodin kokonaisuutta ja sujuvaa arkea. Pientä hemmottelua unohtamatta.

Vinkit on koostanut Sanna Piitulainen, porvoolainen sisustussuunnittelija, yrittäjä ja ison perheen äiti.