Usein kysyttyä

REJ Design –kuivaustelineessä voi kuivattaa vaivattomasti pyyhkeet, kylpytakit, vesipestävät vaatteet, pikkupyykin, ulkoilu- sekä lastenvaatteet. Arempien tekstiilien, mikrokuidun ym. teknisten materiaalien, keinokuitujen ja kuravaatteiden kanssa on suositeltavaa käyttää esim. pyyhettä kuivaimen ja tekstiilin välissä. Ks. myös kuivainten lisävarusteet tuotevalikoimassamme. Lisävarustekoukut ja hylly ovat mainioita apuvälineitä myös arempien materiaalien kuivattamisessa.

Kuivaimen mukana pakkauksessa tulee aina asennusohje. Asennusohjeet löytyvät myös www-sivuiltamme asennuksen- ja suunnitteluntueksiosiosta. Suosittelemme, että vesitoimisen kuivaimen asentaa LVI-alan ammattilainen. Asentaminen tulee tehdä kohteeseen soveltuvilla välineillä ja oikeilla asennustarvikkeilla sekä noudattaen ammattimaista osaamista ja huolellisuutta. Asentaessa tulee myös noudattaa Suomen rakentamismääräyksiä. Vesitoimiset Rej Design – kuivaimet on mitoitettu Oraksen asennusliittimien (45mm) mukaan. Rej Design -vesitoimiset kuivaustelineet ovat yhteensopivia Oraksen pinta-asennus-, epäkesko- tai suora-asennusliittimien kanssa. Vesiliittimet eivät sisälly toimituspakettiin.

Pinta-asennuskulmia käytettäessä on tärkeää asentaa liitin oikein niin, että tiivistepinnalle tulee liittimen mukana toimitettava täyteholkki (terävät särmät voivat muuten ajan kuluessa vahingoittaa kuivaimen tiivistettä). Asennuksissa on myös kiinnitettävä huomiota seinän ja asennusliittimien suoruuteen. Tiivisteeseen kohdistuvan pintapaineen tulee olla tasainen eli tiivisteessä tulee olla riittävä puristus koko pinta-alalla, jotta tiivistettävä väliaine ei pääse tiivisteen sisälle.

Kuivaimen värin voi valita!

Vakiopintakäsittelynä kuivaimissa ja lisävarusteissa on joko kromaus, musta tai valkoinen epoksipulverimaalaus. Mustan sävykoodi on RAL 9005  ja kiiltoaste on matta 12-23. Valkoisen sävykoodi on RAL 9010 puolikiiltävä. Lisähintaan Rej Design -kuivaimen tai lisävarusteet voi voi tilata myös eri sävyissä RAL-värikartan mukaan tai kullattuna 24 karaatin kullalla.  Erikoisväristen kuivaimien toimitusaika on hieman pidempi kuin vakiovärien toimitusaika. Tarkistathan erikoisvärin saatavuuden ja toimitusajan ennen tilausta asiakaspalvelustamme tai jälleenmyyjiltämme. 

Mikäli tilattava vesitoiminen kuivain on musta, valkoinen tai erikoisvärinen, suosittelemme tilaamaan vesiliittimet kuivaintilauksen yhteydessä. Tällöin liittimien peitelaippojen väri on yhtenevä kuivaimen kanssa. Huom. vesiliittimet eivät sisälly kuivaimen toimitukseen.

Kaikki vesitoimiset REJ Design – kuivaustelineet soveltuvat asennettaviksi sekä suljettuun lämmitysjärjestelmään, omaan kiertojärjestelmään että käyttövesijärjestelmään, valmistusmateriaali on tyyppihyväksytty kupari. Ks. lisätietoja kuparista ja kuparin soveltuvuudesta käyttövesiverkkoon Cupori Oy:n www-sivuilta www.cupori.com. Rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoja koskevan 1.1.2018 voimaan astuneen asetuksen mukaan uudisrakennuskohteissa voidaan käyttää sähkötoimisia kuivaimia tai vesitoimisia kuivaimia, jotka liitetään lämmitysjärjestelmään tai omaan kiertojärjestelmään. Korjaus- ja muutostyössä voidaan käyttää sähkötoimisia tai vesitoimisia kuivaimia kuten edellä, tämän lisäksi myös lämpimän käyttöveden kiertojohtoon liitetyt lämmönluovuttimet (esim. kuivaimet) voidaan uusia. Käyttöveteen liitettyjen lämmönluovutuslaitteiden yhteenlaskettu teho ei saa ylittää 200W per huonetila. Kaikkien Rej Design -kuivainten teho on alle 200W.

Vesitoimisten kuivainten pintalämpötila on noin 55 ºC (käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmän lämpötilasta ja virtaamasta riippuen).

Kuivaimen mukana pakkauksessa tulee aina asennusohje. Asennusohjeet – ja videot löytyvät myös www-sivuiltamme asennuksen- ja suunnitteluntueksiosiosta.

Sähkötoimiset REJ Design -kuivaajat toimitetaan aina pistotulppaliitännällä varustettuina, joten asennus on todella helppoa, kun tilassa on pistorasia. Vakiopistotulppajohdon pituus on 130 cm. Tilauksesta voimme toimittaa kuivaimen myös valkoisella 400 cm pistotulppajohdolla tai mustalla 130 cm pistotulppajohdolla. Suosittelemme käyttämään laitteen omaa johtoa kiinteissä asennuksissa ja huomioimaan kuivaimen paikan ja peitelaipan koon kohteen jo suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Vaivattominta on tuoda max 16 mm asennusputki  asennusjalan taakse valmiiksi. Sähkötoimisen kuivaimen kiinteän asennuksen (jolloin liitäntäjohto ei jää näkyviin) saa kuitenkin suorittaa vain alan ammattilainen tai valtuutettu sähköurakointiliike.

Sähkötoimiset kuivaimet toimitetaan vakiona 1,3 m valkoisella pistotulppajohdolla varustettuna. Tilauksesta voimme toimittaa kuivaimen myös valkoisella 4 m johdolla ja  mustalla 1,3 m  pistotulppajohdolla.

Vesitoimisissa REJ Design kuivaimissa normaali asennustapa on alakytkentä, jolloin vesi kulkee alaliittimien kautta. Alakytkentäisiä malleja ei saa koskaan kytkeä ylösalaisin, jolloin ilmausruuvi jäisi kuivaimen alaosaan.  Yhdellä ilmausruuvilla varustettu kuivain asennetaan aina niin, että ilmaus tehdään kuivaimen yläosasta. Rej-Design Oy:n yläkytkentäiset vakiomallit kytketään yläjalan kautta. Sivukytkentäiset mallit ovat Largo BTH 60404, Largo BTH 80404 ja  Smart BTU 602,  502, 402. Em. Largo BTH-mallit voidaan kytkeä joko oikealta tai vasemmalta (sivukytkentäisissä Largo-malleissa on kaksi ilmausruuvia).

Sähkötoimiset kuivaimet voidaan kytkeä mistä kuivaimen kulmasta tahansa, poikkeuksena ainoastaan Vivo ja Bamboo Quartet -malli, jossa sähköjohto on joko oikeassa tai vasemmassa yläjalassa. Liitosjohdon paikka tulee määrittää tuotetta tilattaessa.

Kaikki REJ Design –sähkötoimiset kuivaustelineet toimitetaan pistotulppaliitännällä, vakioliitosjohdon (valkoinen) pituus on 130 cm. Erikoistilauksesta voimme varustaa kuivaimen myös 400 cm valkoisella  tai 130 cm mustalla pistotulppajohdolla (kysy lisää asiakaspalvelustamme). Näissä kaikissa kuivaimissa on myös kiinteä asennusmahdollisuus. Sähkötoimisen kuivaimen asennustavan muuntaminen kiinteäksi asennukseksi vaatii alan ammattitaitoa. Kiinteän asennuksen saa tehdä ainoastaan valtuutettu sähköurakointiliike. Kiinteässä asennuksessa suosittelemme huomioimaan liitäntäjohdon paikan ja läpiviennin koon jo suunnitteluvaiheessa.

Sähkötoimisen kuivaimen kiinnityslaipan läpimitta on 43 mm ja liitäntäjohdon paksuus 6,7 mm. Helpoin tapa tehdä kiinteä asennus on tehdä sille varaus jo rakentamisvaiheessa: kiinnitys/liitoskohtaan johdollisen kiinnityslaipan alle kannattaa tuoda 6,7 mm sähköjohdolle mitoitettu sähköasennusputki (max 16 mm) valmiiksi.

Kaikki sähkötoimiset REJ Design -kuivaimet ovat CE -hyväksyttyjä ja FI -sertifioituja. Sähkötoimisten kuivainten suojausluokka on IP44 (roiskevesisuojattu). Viranomaiset eivät lue vesitoimisia kuivauspattereita tyyppihyväksyttävien tuotteiden joukkoon (vesitoiminen kuivain katsotaan osaksi vesijohtoverkostoa) ja tällä hetkellä vesitoimisille pyyhekuivaimille ei ole olemassa harmonisoitua eurooppalaista tuotestandardia tai ETA:a, jotka mahdollistaisivat CE-merkinnän. Riippumatta valmistajasta tai kuivainmallista, vesitoimisille kuivaustelineille ei siis ole saatavissa tyyppihyväksyntää tai CE-merkintää.

Se, että vesitoimisilla kuivaustelineillä ei ole tyyppihyväksyntää tai CE-merkintää, johtuu siis viranomaislinjanvedosta hyväksynnän piiriin kuuluvista tuotteista ja eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin ja ETA:n puuttumisesta, ei tuotteesta tai valmistajasta itsestään. Kaikki REJ Design -kuivaustelineet ovat määräysten mukaisia, toimivia ja turvallisia käyttää. Rej-Design Oy:llä on alalta pitkä kokemus: olemme valmistaneet laadukkaita kuivaimia jo yli 65 vuotta ja annamme myös vesitoimisten tuotteiden osalta vastaavuusvakuutuksen.

Vesitoimisten kuivaustelineiden valmistusmateriaalina on korkealaatuinen, kotimainen tyyppihyväksyttty kupari ja komponentit ovat LVI-laadun messinkiä. Vesitoimiset kuivaustelineet koeponnistetaan aina ennen pintakäsittelyä, jolloin varmistutaan kuivaimen tiiviydestä. Vesitoiminen Rej Design – kuivauspatteri on turvallinen käyttää ja soveltuu asennettavaksi joko käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmään. Lue lisää kuparin tutkituista ominaisuuksista.

Sähkötoimiset kuivaajat kuluttavat sähköä vain noin hehkulampun verran mallista riippuen eli n. 35-75 W. Siksi sähkötoiminen kuivain ei yleensä yksin riitä lämmitysmuodoksi, mutta tuo kuitenkin miellyttävää lisälämpöä ja poistaa kosteutta myös huoneilmasta. Tuotekuvastosta löytyvät ohjeelliset arvot kunkin telineen lämmönluovutukselle. Maalatut telineet luovuttavat hieman enemmän lämpöä kuin kromatut, koska maali päästää lämmön helpommin läpi kuin kromi. Tästä syystä maalatun kuivaajan lämmönluovutusteho on n. 1,5 kertaa parempi kuin kromatun.

Vesitoimisten kuivainten lämmönluovutus on hieman suurempi kuin sähkötoimisten johtuen tuloveden lämpötilasta, joka yleensä on noin +55 ºC. Tällöin vesitoiminen kuivausteline (mallin koosta riippuen) tarvittaessa yksin riittää n. 2-5 m2 huonetilan lämmittämiseen.

Valmistusmateriaalina on laadukas kupari: erinomaiseksi todettu, kestävä ja turvallinen 100 % kierrätettävä ekologinen materiaali, josta on pitkäaikaiset käyttökokemukset. Korroosionkestävä kupari johtaa lämpöä erinomaisesti, materiaali on pitkäikäinen eikä muutu ajan myötä. Kuparin elinkaarikustannukset ovat pienet. Kupari ehkäisee bakteerien kasvua vesijohtoverkostossa eikä siitä liukene maku- eikä hajuhaittoja. Lue lisää

REJ Design –kuivaustelineillä on viiden vuoden takuu toimituspäivästä lukien edellyttäen, että kuivain on asennettu oikein. Takuu kattaa materiaali- ja valmistusvirheet. Takuu ei koske virheitä ja vaurioita, jotka aiheutuvat tuotteen virheellisestä asennuksesta, käytöstä tai korjauksesta. Ks. tarkemmat yleiset takuuehdot ja -ohjeet vesitoimisten tai sähkötoimisten kuivainten tuoteosiosta tai ammattilaiset-sivulta.

Toimivilla lisävarusteilla voidaan kätevästi laajentaa kuivaimen käyttömahdollisuuksia.

REJ-ripustimet (2 kpl/paketti) ovat hyvä apu esim. sukkien, kenkien ja lapasten kuivattamisessa.

Pivo lisävarustehylly on saatavilla REJ Design Tango -malliston 35 cm, 40 cm ja 50 cm leveisiin kuivaimiin. Lisävarustehylly sopii erinomaisesti  henkariripustamiseen, arempien tekstiilien, pyyhkeiden,  pyykkien ja kenkien kuivattamiseen.

 

Vesitoimisten kuivaimien mukana tulee asennusohje, käyttö- ja hoito-ohjeet sekä tarvikepussi, joka sisältää kiinnityslaipat (tai ne ovat valmiiksi jo kuivaimeen kiinnitettyinä), ilmaruuvin, tiivisteet, kiinnitysruuvit sekä nailontulpat. Asennukseen tarvittavat venttiilit ja liittimet peitelaippoineen eivät sisälly toimitukseen. REJ Design – kuivaimet on mitoitettu Oraksen asennusliittimien mukaan (45 mm).

Sähkötoimisten kuivaimien mukana tulee asennusohje, käyttö- ja hoito-ohjeet sekä tarvikepussi, joka sisältää kiinnitysruuvit sekä nailontulpat. Kiinnityslaipat on kiinnitetty kuivaimeen. Pussi sisältää kaikki sähkötoimisen kuivaimen asentamiseksi tarvittavat tarvikkeet työkaluja lukuun ottamatta. Sähkötoimiset kuivaimet toimitetaan vakiona aina 1,3 m liitosjohdolla varustettuina. REJ Design -sähkötoimisten kuivaustelineiden toiminta perustuu kuivavastustekniikkaan (putkiston sisään on asennettu kaksoiseristetty silikonivastus), kuivaimet eivät siis sisällä nestettä ja ne ovat sellaisenaan täysin käyttövalmiita.

Kuivainten kokoonpanojuotos tapahtuu juotostelineissä, joilla varmistetaan kuivauspatterin ehdoton suoruus. Juotoksen aikana kupariputki pehmenee, jolloin se vääntyy helposti. Sen vuoksi kuivaustelineet tarkistetaan pintakäsittelyn jälkeen suoristustelineessä ja oikaistaan tarvittaessa. Laadullisesti tarkastettu ja hyväksytty, valmis kuivain pakataan huolellisesti yksittäin tukipahveihin ja tukevaan pahvilaatikkoon. Tukipahvi estää telineen liikkumisen kuljetuksen yhteydessä. Laatikon huolimaton käsittely ja pudottaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa kuivaimen vaurioitumisen. Tuotepakkauksissa on varovaiseen käsittelyyn ohjaava Fragile-merkintä. Tarvittaessa kuivainrungon lievät vääntymät voidaan oikaista käsin ennen asennusta.

Tarkista, ettei vesitoimisessa kuivaustelineessä ole ilmaa. Ilmaukseen käytetään tavallista lämpöpatterin ilmausavainta.

Kannattaa myös tarkistaa, etteivät vesiliittimien pallosulkuventtiilit ole jääneet kiinni. Asennusventtiilin osittainenkin tukos tai ahtauma voi heikentää veden virtausta.  Vesiliittimet eivät kuulu kuivaimen toimituspakettiin eli ne eivät tule kuivaimen mukana. Suosittelemme Oraksen asennusliittimiä ja voimme toimittaa ne tilauksesta lisävarusteena. Liitinten valinta ja asennus on kuitenkin LVI-asentajan vastuulla.  Suosittelemme myös varmistamaan, että vesijärjestelmän kiertovesipumppu toimii häiriöttä.

Sähkötoimisen kuivaimen tulee lämmetä noin kolmessa minuutissa siitä kun se on asetettu päälle. Lopullisen lämpötilan kuivain saavuttaa noin puolessa tunnissa. Sähköasennusteknisistä syistä tikapuumallisissa kuivaimissa toinen pystyputki on aina hieman viileämpi (ei kuitenkaan kylmä) kuin toinen pystyputki.

Kuivaustelineen ulkopintojen säännölliseen puhdistukseen tulee käyttää vettä ja neutraaleja tai lievästi emäksisiä (Ph 6-9) nestemäisiä puhdistusaineita (mm. saippualiuokset ja useimmat käsiastianpesuaineet) pesuaineen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Lika, kalkki ja muut kerrostumat on yleensä helpoin poistaa saippualla ja vedellä. Sähkötoiminen kuivain on kytkettävä pois päältä ennen puhdistusta.

Puhdista kuivausteline pesuaineliuokseen kostutetulla sienellä tai pehmeällä keittiöliinalla, huuhtele puhtaaseen, haaleaan veteen kostutetulla sienellä tai liinalla useaan kertaan ja kuivaa pinnat. Kromatuille ja maalatuille pinnoille ei saa käyttää hankausaineita, muita hiovia tai syövyttäviä aineita tai puhdistusvälineitä, liuottimia, happoja tai ammoniakkia sisältäviä aineita. Kromipinnoite ei kestä, tai kestää huonosti, fosforihappoa ja klooriyhdisteitä. Jos kromattu kuivausteline ajan myötä paikoitelleen tummuu, voidaan tummentumat puhdistaa käyttämällä esim. nestemäisiä hopeanpuhdistusaineita. Huom. puhdistuksen jälkeen pinnat on aina huolella huuhdeltava veteen kostutetulla sienellä täysin puhtaiksi ja pyyhkiä kuiviksi. Kuivaustelineet voidaan myös puhdistuksen jälkeen käsitellä kromivahalla, vahausohjeita noudattaen. Vahattu pinta hylkii vettä ja likaa ja samalla se helpottaa tuotteen puhtaanapitoa.

Sähkötoimisten kuivaimen pintalämpötila on noin 45 – 50 ºC. Pintalämpötila voi kuivaimen sijainnista, huonetilasta, ilmanvaihdosta ja muista tilassa vallitsevista olosuhteista johtuen olla paikoitellen jonkin verran tätä pienempi tai suurempi, lämpötila ei kuitenkaan ylitä 65 ºC.

Virtakytkin ja liitosjohdon tulo sijoittuvat samaan kulmaan kuivaustelinettä. Bamboo Quartet – ja Bamboo Duo 2 -malleissa kytkin on ylimmän vaakaorren päässä. Tango-, Largo- ja Vivo – malleissa virtakytkin sijaitsee pystyputken päässä. Liitosjohdon paikka tulee ilmoittaa tilattaessa, samalla määräytyy kytkimen sijainti.

Vesi- ja sähkötoimisia kuivaimia ei ole mahdollista saada erikoismitoilla.

Rej Design -sähkötoimisten kuivaustelineiden energiankulutus on hyvin alhainen, vain 35-75W mallista riippuen, joten etenkin kosteissa tiloissa kuivaimen yhtäjaksoinen käyttö on suositeltavaa. Kuivaimet valmistetaan kuparista, joka johtaa lämpöä erinomaisesti. Näin tuote kuivattaa tehokkaasti samalla kun kuivaimessa käytetyt vastustehot ja vastaavasti sähkönkulutus pystytään pitämään pienenä. Kuivain poistaa ylimääräistä kosteutta huoneilmasta ja auttaa näin pitämään rakenteet kuivina ennaltaehkäisten osaltaan kosteus- ja homevaurioiden syntyä. Sähkötoimiset kuivaimet, lukuun ottamatta mallia Smart EM 660, on varustettu ON/OFF –kytkimellä, jossa on merkkivalo. Haluttaessa kuivaimen voi myös kytkeä pois päältä.

Vesitoimisten kuivainten osalta lämmitysjärjestelmään (patteriverkostoon) liitetty kuivain on silloin lämmin kun lämmitysjärjestelmä on toiminnassa. Käyttövesijärjestelmään liitetty kuivain on aina lämmin. Huom. Suomen rakennusmääräysten mukaan käyttöveteen liitettyyn kuivaimeen ei saa asentaa säätöventtiiliä eikä käyttöveteen liitetyn kuivaimen lämpötilaa saa säätää termostaattiventtiilillä. Vesitoimisen kuivaimen lämpö tulee lämpimästä käyttö- tai patteriverkostovedestä, käytöstä ei tule kuluja.

REJ Design – kuivaustelineen voi sijoittaa kylpy- ja kodinhoitotilaan, WC-tilaan, pukuhuoneeseen, eteiseen ja kuraeteiseen, tuulikaappiin, askarteluhuoneeseen, siivouskomeroon, autotalliin jne. Kuivaimella voi nopeasti ja vaivattomasti kuivattaa vesipestävät pyyhkeet, pikkupyykin ja ulkoiluvaatteet. Samalla se tuo lisälämpöä ja kuivaa huoneilmasta ylimääräistä kosteutta.

REJ Design -mallistosta löytyy kuivainvaihtoehtoja kaikkiin uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin, niin kotiin kuin julkisiinkin tiloihin. Ne sopivat erinomaisesti myös mökille ja muihin vapaa-ajanasuntoihin.

Kaikki REJ Design -pyyhekuivaimet sekä lisävarusteet valmistetaan Suomessa jo yli 65 vuoden kokemuksella. Ne ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita, joille on myönnetty myös Design from Finland -merkki.