Usein kysyttyä

Mihin tiloihin REJ Design -kuivaimen voi asentaa?

REJ Design – kuivaustelineen voi sijoittaa kylpy- ja kodinhoitotilaan, WC-tilaan, pukuhuoneeseen, eteiseen ja kuraeteiseen, tuulikaappiin, askarteluhuoneeseen, siivouskomeroon, autotalliin jne. Kuivaimella voi nopeasti ja vaivattomasti kuivattaa vesipestävät pyyhkeet, pikkupyykin ja ulkoiluvaatteet. Samalla se tuo lisälämpöä ja kuivaa huoneilmasta ylimääräistä kosteutta.

REJ Design -mallistosta löytyy kuivainvaihtoehtoja kaikkiin uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin, niin kotiin kuin julkisiinkin tiloihin. Ne sopivat erinomaisesti myös mökille ja muihin vapaa-ajanasuntoihin.


Mitä kuivauspatterilla voi kuivattaa?

REJ Design –kuivaustelineessä voi kuivattaa vaivattomasti pyyhkeet, kylpytakit, vesipestävät vaatteet, pikkupyykin, ulkoilu- sekä lastenvaatteet. Arempien tekstiilien, mikrokuidun ym. teknisten materiaalien, keinokuitujen ja kuravaatteiden kanssa on suositeltavaa käyttää esim. pyyhettä kuivaimen ja tekstiilin välissä. Ks. myös kuivainten lisävarusteet tuotevalikoimassamme. Lisävarustekoukut ja hylly ovat mainioita apuvälineitä myös arempien materiaalien kuivattamisessa.


Kuinka REJ Design -kuivain asennetaan?

Kuivaimen mukana pakkauksessa tulee aina asennusohje. Asennusohjeet löytyvät myös www-sivuiltamme tuoteosiosta. Suosittelemme, että vesitoimisen kuivaimen asentaa LVI-alan ammattilainen. Asentaminen tulee tehdä kohteeseen soveltuvilla välineillä ja oikeilla asennustarvikkeilla sekä noudattaen ammattimaista osaamista ja huolellisuutta. Asentaessa tulee myös noudattaa Suomen rakentamismääräyksiä. Vesitoimiset Rej Design – kuivaimet on mitoitettu Oraksen asennusliittimien (45mm) mukaan. Rej Design -vesitoimiset kuivaustelineet ovat yhteensopivia Oraksen pinta-asennus-, epäkesko- tai suora-asennusliittimien kanssa. Vesiliittimet eivät sisälly toimituspakettiin.

Pinta-asennuskulmia käytettäessä on tärkeää asentaa liitin oikein niin, että tiivistepinnalle tulee liittimen mukana toimitettava täyteholkki (terävät särmät voivat muuten ajan kuluessa vahingoittaa kuivaimen tiivistettä). Asennuksissa on myös kiinnitettävä huomiota seinän ja asennusliittimien suoruuteen. Tiivisteeseen kohdistuvan pintapaineen tulee olla tasainen eli tiivisteessä tulee olla riittävä puristus koko pinta-alalla, jotta tiivistettävä väliaine ei pääse tiivisteen sisälle.

Sähkötoimiset REJ Design -kuivaajat toimitetaan aina pistotulppaliitännällä varustettuina, joten asennus on todella helppoa, kun tilassa on pistorasia. Vakiopistotulppajohdon pituus on 130 cm. Tilauksesta voimme toimittaa kuivaimen myös 400 cm pistotulppajohdolla.  Suosittelemme käyttämään laitteen omaa johtoa kiinteissä asennuksissa ja huomioimaan kuivaimen paikan ja peitelaipan koon kohteen jo suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Vaivattominta on tuoda max 16 mm asennusputki  asennusjalan taakse valmiiksi. Sähkötoimisen kuivaimen kiinteän asennuksen (jolloin liitäntäjohto ei jää näkyviin) saa kuitenkin suorittaa vain alan ammattilainen tai valtuutettu sähköurakointiliike.


Ovatko REJ Design -tuotteet kotimaisia?

Kaikki REJ Design -pyyhekuivaimet sekä lisävarusteet valmistetaan Suomessa jo yli 60 vuoden kokemuksella. Ne ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita, joille on myönnetty myös Design from Finland -merkki.


Voiko REJ Design -kuivauspatterin värin valita?

Kuivaustelineiden vakiopintakäsittelynä on joko kromaus tai valkoinen epoksipulverimaalaus (RAL 9010). Lisähintaan Rej Design -kuivaimen voi tilata myös eri sävyissä RAL-värikartan mukaan tai kullattuna 24 karaatin kullalla. Tarkistathan erikoisvärin saatavuuden ennen tilausta. Mikäli tilattava kuivain on valkoinen tai erikoisvärinen, suosittelemme tilaamaan vesiliittimet kuivaintilauksen yhteydessä. Tällöin liittimien peitelaippojen väri on yhtenevä kuivaimen kanssa. Huom. vesiliittimet eivät sisälly kuivaimen toimitukseen, ks. tarkemmat tiedot.

Sähkötoimiset kuivaimet toimitetaan vakiona 1,3 m valkoisella pistotulppajohdolla varustettuna. Tilauksesta voimme toimittaa kuivaimen myös mustalla pistotulppajohdolla. Kysy lisää asiakaspalvelustamme.

Erikoisväristen kuivaimien toimitusaika on hieman pidempi kuin varastovärien toimitusaika. Toimitusaika kannattaa varmistaa tuotetta tilattaessa.


Soveltuvatko vesitoimiset REJ Design –kuivaimet asennettaviksi käyttövesijärjestelmään?

Kaikki vesitoimiset REJ Design – kuivaustelineet soveltuvat asennettaviksi sekä suljettuun lämmitysjärjestelmään, omaan kiertojärjestelmään että käyttövesijärjestelmään, valmistusmateriaali on tyyppihyväksytty kupari. Ks. lisätietoja kuparista ja kuparin soveltuvuudesta käyttövesiverkkoon Cupori Oy:n www-sivuilta www.cupori.com. Rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoja koskevan 1.1.2018 voimaan astuneen asetuksen mukaan uudisrakennuskohteissa voidaan käyttää sähkötoimisia kuivaimia tai vesitoimisia kuivaimia, jotka liitetään lämmitysjärjestelmään tai omaan kiertojärjestelmään. Korjaus- ja muutostyössä voidaan käyttää sähkötoimisia tai vesitoimisia kuivaimia kuten edellä, tämän lisäksi myös lämpimän käyttöveden kiertojohtoon liitetyt lämmönluovuttimet (esim. kuivaimet) voidaan uusia. Käyttöveteen liitettyjen lämmönluovutuslaitteiden yhteenlaskettu teho ei saa ylittää 200W per huonetila. Kaikkien Rej Design -kuivainten teho on alle 200W.


Onko mahdollista saada erikoismitoilla tehtyjä kuivaustelineitä?

Erikoismittaisia kuivaimia on mahdollista saada ainoastaan vesitoimisena. Vesitoimisia kuivainmalleja voidaan valmistaa myös eri kytkentäväleillä ja ala-, ylä- tai sivukytkentäisinä. Mallistossamme olevia kuivainmalleja voidaan jossain määrin modifioida tai kuivain voidaan valmistaa kokonaan mittatilaustyönä tietyin tuotannollisin rajoituksin. Largo- ja Tango-mallisarjan tietyistä tuotteista on myös tilauksesta saatavana ns. kallistettu versio, jossa kuivain kallistuu ulospäin seinäpinnasta (telineen yläosa on kauempana seinäpinnasta kuin alaosa).

Erikoismallit tulee tilata kirjallisesti: liitä mukaan piirros tai hahmotelma, josta käy ilmi vähintään kuivaimen leveys, korkeus, väliorsien lukumäärä, kytkentäväli ja –suunta sekä etäisyys seinäpinnasta. llmoita myös liitosyhteiden tekniset tiedot BT (3/4”) vai 10 mm (3/8”) tai 15 mm (1/2”) sekä toivomasi pintakäsittely (kromaus vai pulverimaalaus). Maalattavien tuotteiden värivaihtoehdot RAL-värikartasta. Tarkistathan erikoisvärin saatavuuden ennen tilausta.

Huom. poikkeuksena ainoa mahdollinen muutos Bamboo-tuoteperheen tuotteissa on vesitoimisen tai sähkötoimisen Bamboo Quartet -kuivaimen muuntaminen suoraksi malliksi, jolloin kuivain on yhtä kaukana seinäpinnasta sekä ylhäältä että alhaalta.

Sähkötoimisen Bamboo Quartetin liitosjohto tulee tällöin oikean tai vasemman ylemmän/alemman kiinnitysjalan takaa ja on/off –kytkin on silloin samalla puolella kuivainta, vaakaorren päässä. Vesitoimisen Bamboo Quartet –kuivaimen suora malli on saatavilla ainoastaan alakytkentäisenä.


Missä sijaitsevat vesi- ja sähköliitokset?

Vesitoimisissa REJ Design kuivaimissa normaali asennustapa on alakytkentä, jolloin vesi kulkee alaliittimien kautta. Alakytkentäisiä malleja ei saa koskaan kytkeä ylösalaisin, jolloin ilmausruuvi jäisi kuivaimen alaosaan.  Yhdellä ilmausruuvilla varustettu kuivain asennetaan aina niin, että ilmaus tehdään kuivaimen yläosasta. Yläkytkentäisiä malleja voidaan valmistaa tilauksesta, Rej-Design Oy:n yläkytkentäiset vakiomallit kytketään yläjalan kautta. Tarvittaessa valmistamme vesitoimisia kuivaustelineitä myös patteriventtiililiitännällä (R ¾” tai R ½”, liitäntä esim. putken päästä). Sivukytkentäiset mallit ovat Largo BTH 60404, Largo BTH 80404, Largo BTH 120404, Smart BTM 660 ja Smart BTU 602, 602S, 502, 402. Em. Largo BTH-mallit voidaan kytkeä joko oikealta tai vasemmalta (sivukytkentäisissä Largo-malleissa on kaksi ilmausruuvia).

Sähkötoimiset kuivaimet voidaan kytkeä mistä kuivaimen kulmasta tahansa, poikkeuksena ainoastaan Bamboo Quartet -malli, jossa sähköjohto on joko oikeassa tai vasemmassa yläjalassa. Liitosjohdon paikka tulee määrittää tuotetta tilattaessa. Ks. tarkemmat tiedot kuvastosta tai verkkosivujen tuoteosiosta.


Voiko sähkötoimisen kuivaimen asentaa kiinteästi niin, ettei liitosjohto jää näkyviin?

Kaikki REJ Design –sähkötoimiset kuivaustelineet toimitetaan pistotulppaliitännällä, vakioliitosjohdon pituus on 130 cm. Erikoistilauksesta voimme varustaa kuivaimen myös 400 cm pistotulppajohdolla (kysy lisää asiakaspalvelustamme). Näissä kaikissa kuivaimissa on myös kiinteä asennusmahdollisuus. Sähkötoimisen kuivaimen asennustavan muuntaminen kiinteäksi asennukseksi vaatii alan ammattitaitoa. Kiinteän asennuksen saa tehdä ainoastaan valtuutettu sähköurakointiliike. Kiinteässä asennuksessa suosittelemme huomioimaan liitäntäjohdon paikan ja läpiviennin koon jo suunnitteluvaiheessa.

Sähkötoimisen kuivaimen kiinnityslaipan läpimitta on 43 mm ja liitäntäjohdon paksuus 6,7 mm. Helpoin tapa tehdä kiinteä asennus on tehdä sille varaus jo rakentamisvaiheessa: kiinnitys/liitoskohtaan johdollisen kiinnityslaipan alle kannattaa tuoda 6,7 mm sähköjohdolle mitoitettu sähköasennusputki (max 16 mm) valmiiksi.


Ovatko REJ Design -tuotteet tyyppihyväksyttyjä/CE-merkittyjä?

Kaikki sähkötoimiset REJ Design -kuivaimet ovat CE -hyväksyttyjä ja FI -sertifioituja. Sähkötoimisten kuivainten suojausluokka on IP44 (roiskevesisuojattu). Viranomaiset eivät lue vesitoimisia kuivauspattereita tyyppihyväksyttävien tuotteiden joukkoon (vesitoiminen kuivain katsotaan osaksi vesijohtoverkostoa) ja tällä hetkellä vesitoimisille pyyhekuivaimille ei ole olemassa harmonisoitua eurooppalaista tuotestandardia tai ETA:a, jotka mahdollistaisivat CE-merkinnän. Riippumatta valmistajasta tai kuivainmallista, vesitoimisille kuivaustelineille ei siis ole saatavissa tyyppihyväksyntää tai CE-merkintää.

Se, että vesitoimisilla kuivaustelineillä ei ole tyyppihyväksyntää tai CE-merkintää, johtuu siis viranomaislinjanvedosta hyväksynnän piiriin kuuluvista tuotteista ja eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin ja ETA:n puuttumisesta, ei tuotteesta tai valmistajasta itsestään. Kaikki REJ Design -kuivaustelineet ovat määräysten mukaisia, toimivia ja turvallisia käyttää. Rej-Design Oy:llä on alalta pitkä kokemus: olemme valmistaneet laadukkaita kuivaimia jo yli 60 vuotta ja annamme myös vesitoimisten tuotteiden osalta vastaavuusvakuutuksen.


Missä sähkötoimisen kuivaimen virtakytkin sijaitsee?

On/off-kytkin ja liitosjohdon tulo sijoittuvat samaan kulmaan kuivaustelinettä. Bamboo Quartet – ja Bamboo Duo 2 -malleissa kytkin on ylimmän vaakaorren päässä. Tango- ja Largo-malleissa virtakytkin sijaitsee pystyputken päässä. Liitosjohdon paikka tulee ilmoittaa tilattaessa, samalla määräytyy kytkimen sijainti.


Ovatko REJ Design -kuivaimet turvallisia käyttää?

Tuotteiden turvallisuus ja toimivuus on Rej-Design Oy:lle ensiarvoisen tärkeää. Turvallisuuden ja suomalaisiin olosuhteisiin soveltuvuuden takaa tuotteen sertifioinnista kertova FI-merkki. Kaikki REJ Design -sähkötoimiset kuivaimet ovat FI-sertifioituja. Tuotteiden sähköturvallisuus testataan kattavasti, jokaisesta kuivaimesta on erillinen testauspöytäkirja. Puolueeton tutkimuslaitos SGS-FIMKO tarkastaa tyyppihyväksynnät ja käytettävät testauslaitteistot säännöllisesti ja valvoo, että tuotteiden kokoonpano ja testaukset tehdään ohjeiden ja standardien mukaisesti. SGS-FIMKO tuotesertifioinnit ovat nähtävillä osoitteessa www.fi.sgs.com/fi/home_fi_v2.htm?selen=27&
Kaikissa sähkötoimisissa kuivaustelineissä on suojausluokka II, SPLASH = roiskevesisuojattu, IP44. REJ Design -sähkötoimiset kuivaimet lämpiävät ns. kuivavastustekniikalla (putkiston sisään on asennettu kaksoiseristetty silikonivastus), kuivaimet eivät sisällä nestettä.

Vesitoimisten kuivaustelineiden valmistusmateriaalina on korkealaatuinen, kotimainen tyyppihyväksyttty kupari ja komponentit ovat LVI-laadun messinkiä. Vesitoimiset kuivaustelineet koeponnistetaan aina ennen pintakäsittelyä, jolloin varmistutaan kuivaimen tiiviydestä. Vesitoiminen Rej Design – kuivauspatteri on turvallinen käyttää ja soveltuu asennettavaksi joko käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmään. Lue lisää kuparin tutkituista ominaisuuksista.


Mikä on kuivauspatterin pintalämpötila?

Vesitoimisten kuivainten pintalämpötila on noin 55 ºC (käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmän lämpötilasta ja virtaamasta riippuen) ja sähkötoimisten noin 45 – 50 ºC. Pintalämpötila voi kuivaimen sijainnista, huonetilasta, ilmanvaihdosta ja muista tilassa vallitsevista olosuhteista johtuen olla paikoitellen jonkin verran tätä pienempi tai suurempi, lämpötila ei kuitenkaan ylitä 65 ºC.


Voiko kuivaaja olla päällä jatkuvasti, kuluttaako se paljon energiaa?

Rej Design -sähkötoimisten kuivaustelineiden energiankulutus on hyvin alhainen, vain 35-75W mallista riippuen, joten etenkin kosteissa tiloissa kuivaimen yhtäjaksoinen käyttö on suositeltavaa. Kuivaimet valmistetaan kuparista, joka johtaa lämpöä erinomaisesti. Näin tuote kuivattaa tehokkaasti samalla kun kuivaimessa käytetyt vastustehot ja vastaavasti sähkönkulutus pystytään pitämään pienenä. Kuivain poistaa ylimääräistä kosteutta huoneilmasta ja auttaa näin pitämään rakenteet kuivina ennaltaehkäisten osaltaan kosteus- ja homevaurioiden syntyä. Sähkötoimiset kuivaimet, lukuun ottamatta mallia Smart EM 660, on varustettu ON/OFF –kytkimellä, jossa on merkkivalo. Haluttaessa kuivaimen voi myös kytkeä pois päältä.

Vesitoimisten kuivainten osalta lämmitysjärjestelmään (patteriverkostoon) liitetty kuivain on silloin lämmin kun lämmitysjärjestelmä on toiminnassa. Käyttövesijärjestelmään liitetty kuivain on aina lämmin. Huom. Suomen rakennusmääräysten mukaan käyttöveteen liitettyyn kuivaimeen ei saa asentaa säätöventtiiliä eikä käyttöveteen liitetyn kuivaimen lämpötilaa saa säätää termostaattiventtiilillä. Vesitoimisen kuivaimen lämpö tulee lämpimästä käyttö- tai patteriverkostovedestä, käytöstä ei tule kuluja.


Riittääkö pyyhekuivain yksin lämmittämään huonetilan?

Sähkötoimiset kuivaajat kuluttavat sähköä vain noin hehkulampun verran mallista riippuen eli n. 35-75 W. Siksi sähkötoiminen kuivain ei yleensä yksin riitä lämmitysmuodoksi, mutta tuo kuitenkin miellyttävää lisälämpöä ja poistaa kosteutta myös huoneilmasta. Tuotekuvastosta löytyvät ohjeelliset arvot kunkin telineen lämmönluovutukselle. Maalatut telineet luovuttavat hieman enemmän lämpöä kuin kromatut, koska maali päästää lämmön helpommin läpi kuin kromi. Tästä syystä maalatun kuivaajan lämmönluovutusteho on n. 1,5 kertaa parempi kuin kromatun.

Vesitoimisten kuivainten lämmönluovutus on hieman suurempi kuin sähkötoimisten johtuen tuloveden lämpötilasta, joka yleensä on noin +55 ºC. Tällöin vesitoiminen kuivausteline (mallin koosta riippuen) tarvittaessa yksin riittää n. 2-5 m2 huonetilan lämmittämiseen.


REJ Design -kuivaimet valmistetaan kuparista, mitä etua siitä on?

Valmistusmateriaalina on laadukas kupari: erinomaiseksi todettu, kestävä ja turvallinen 100 % kierrätettävä ekologinen materiaali, josta on pitkäaikaiset käyttökokemukset. Korroosionkestävä kupari johtaa lämpöä erinomaisesti, materiaali on pitkäikäinen eikä muutu ajan myötä. Kuparin elinkaarikustannukset ovat pienet. Kupari ehkäisee bakteerien kasvua vesijohtoverkostossa eikä siitä liukene maku- eikä hajuhaittoja. Lue lisää


Kuinka pitkä on REJ Design -kuivaajien takuuaika?

REJ Design –kuivaustelineillä on viiden vuoden takuu toimituspäivästä lukien edellyttäen, että kuivain on asennettu oikein. Takuu kattaa materiaali- ja valmistusvirheet. Takuu ei koske virheitä ja vaurioita, jotka aiheutuvat tuotteen virheellisestä asennuksesta, käytöstä tai korjauksesta. Ks. tarkemmat yleiset takuuehdot ja -ohjeet vesitoimisten tai sähkötoimisten kuivainten tuoteosiosta tai ammattilaiset-sivulta.


Mitä REJ Design -lisävarusteita on saatavana?

Toimivilla lisävarusteilla voidaan kätevästi laajentaa kuivaimen käyttömahdollisuuksia.

Kenkä/lapasripustimet (kromattua terästä, 2 kpl/paketti) ovat hyvä apu esim. sukkien, kenkien ja lapasten kuivattamisessa. REJ Design Tango -malliston BTH 35744/ EH 35744, BTH 35130/EH 35130, BTH 351310, BTH 50744/EH 50744, BTH 50514, 50655 ja 50788, BTH 50130/EH 50130 ja BTH 40807 , BTH 40788- kuivaimiin on saatavana kromattu Pivo lisävarustehylly (kuivaimen kytkentävälin/leveyden mukaan Hyl 35, 40 tai 50), jota voi käyttää esim. kuivien pyyhkeiden säilyttämiseen, henkariripustamiseen, lisäkuivatustelineenä ja arempien tekstiilien kuivattamiseen. Ks. tarkemmat tiedot Lisävarusteet-tuoteosiosta.


Mitkä varusteet toimitetaan kuivauspatterin mukana?

Vesitoimisten kuivaimien mukana tulee asennusohje, käyttö- ja hoito-ohjeet sekä tarvikepussi, joka sisältää kiinnityslaipat (tai ne ovat valmiiksi jo kuivaimeen kiinnitettyinä), ilmaruuvin, tiivisteet, kiinnitysruuvit sekä nailontulpat. Asennukseen tarvittavat venttiilit ja liittimet peitelaippoineen eivät sisälly toimitukseen. REJ Design – kuivaimet on mitoitettu Oraksen asennusliittimien mukaan (45 mm).

Sähkötoimisten kuivaimien mukana tulee asennusohje, käyttö- ja hoito-ohjeet sekä tarvikepussi, joka sisältää kiinnitysruuvit sekä nailontulpat. Kiinnityslaipat on kiinnitetty kuivaimeen. Pussi sisältää kaikki sähkötoimisen kuivaimen asentamiseksi tarvittavat tarvikkeet työkaluja lukuun ottamatta. Sähkötoimiset kuivaimet toimitetaan vakiona aina 1,3 m liitosjohdolla varustettuina. REJ Design -sähkötoimisten kuivaustelineiden toiminta perustuu kuivavastustekniikkaan (putkiston sisään on asennettu kaksoiseristetty silikonivastus), kuivaimet eivät siis sisällä nestettä ja ne ovat sellaisenaan täysin käyttövalmiita.


Entä jos sähkö- tai vesitoiminen kuivausteline ei ole suora?

Kuivainten kokoonpanojuotos tapahtuu juotostelineissä, joilla varmistetaan kuivauspatterin ehdoton suoruus. Juotoksen aikana kupariputki pehmenee, jolloin se vääntyy helposti. Sen vuoksi kuivaustelineet tarkistetaan pintakäsittelyn jälkeen suoristustelineessä ja oikaistaan tarvittaessa. Laadullisesti tarkastettu ja hyväksytty, valmis kuivain pakataan huolellisesti yksittäin tukipahveihin ja tukevaan pahvilaatikkoon. Tukipahvi estää telineen liikkumisen kuljetuksen yhteydessä. Laatikon huolimaton käsittely ja pudottaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa kuivaimen vaurioitumisen. Tuotepakkauksissa on varovaiseen käsittelyyn ohjaava Fragile-merkintä. Tarvittaessa kuivainrungon lievät vääntymät voidaan oikaista käsin ennen asennusta.


Miksi kuivain ei lämpene?

Tarkista, ettei vesitoimisessa kuivaustelineessä ole ilmaa. Ilmaukseen käytetään tavallista lämpöpatterin ilmausavainta.

Kannattaa myös tarkistaa, etteivät vesiliittimien pallosulkuventtiilit ole jääneet kiinni. Asennusventtiilin osittainenkin tukos tai ahtauma voi heikentää veden virtausta.  Vesiliittimet eivät kuulu kuivaimen toimituspakettiin eli ne eivät tule kuivaimen mukana. Suosittelemme Oraksen asennusliittimiä ja voimme toimittaa ne tilauksesta lisävarusteena. Liitinten valinta ja asennus on kuitenkin LVI-asentajan vastuulla.  Suosittelemme myös varmistamaan, että vesijärjestelmän kiertovesipumppu toimii häiriöttä.

Sähkötoimisen kuivaimen tulee lämmetä noin kolmessa minuutissa. Lopullisen lämpötilan kuivain saavuttaa noin puolessa tunnissa. Sähköasennusteknisistä syistä tikapuumallisissa kuivaimissa toinen pystyputki on aina hieman viileämpi (ei kuitenkaan kylmä) kuin toinen pystyputki.


Miten kuivaustelineen ulkopinnat puhdistetaan?

Kuivaustelineen ulkopintojen säännölliseen puhdistukseen tulee käyttää vettä ja neutraaleja tai lievästi emäksisiä (Ph 6-9) nestemäisiä puhdistusaineita (mm. saippualiuokset ja useimmat käsiastianpesuaineet) pesuaineen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Lika, kalkki ja muut kerrostumat on yleensä helpoin poistaa saippualla ja vedellä. Sähkötoiminen kuivain on kytkettävä pois päältä ennen puhdistusta.

Puhdista kuivausteline pesuaineliuokseen kostutetulla sienellä tai pehmeällä keittiöliinalla, huuhtele puhtaaseen, haaleaan veteen kostutetulla sienellä tai liinalla useaan kertaan ja kuivaa pinnat. Kromatuille ja maalatuille pinnoille ei saa käyttää hankausaineita, muita hiovia tai syövyttäviä aineita tai puhdistusvälineitä, liuottimia, happoja tai ammoniakkia sisältäviä aineita. Kromipinnoite ei kestä, tai kestää huonosti, fosforihappoa ja klooriyhdisteitä. Jos kromattu kuivausteline ajan myötä paikoitelleen tummuu, voidaan tummentumat puhdistaa käyttämällä esim. nestemäisiä hopeanpuhdistusaineita. Huom. puhdistuksen jälkeen pinnat on aina huolella huuhdeltava veteen kostutetulla sienellä täysin puhtaiksi ja pyyhkiä kuiviksi. Kuivaustelineet voidaan myös puhdistuksen jälkeen käsitellä kromivahalla, vahausohjeita noudattaen. Vahattu pinta hylkii vettä ja likaa ja samalla se helpottaa tuotteen puhtaanapitoa.