Valintaopas

Kuivaimen valinta: esteettisyys ja toiminnallisuus

Kotimaisissa REJ Design -kuivaustelineissä kaunis teollinen muotoilu ja käytännöllisyys kulkevat käsi kädessä. Ajattomat kuivainmallit sopivat erilaisiin kohteisiin, tiloihin ja käyttötarkoituksiin. Kaikki REJ Design vesitoimiset kuivauspatterit soveltuvat asennettaviksi käyttövesi- tai lämmitysjärjestelmään. Myös sähkötoimisia kuivaimia on laaja valikoima.

Käyttötarkoitukseen ja kohteeseen sopiva kuivauspatteri voidaan asentaa uudis- tai korjausrakentamiskohteisiin, kylpy-, wc-, kodinhoito- ja eteistiloihin. Uudisrakennuskohteissa vaihtoehtoina ovat sähkötoiminen kuivain tai vesitoiminen kuivauspatteri, joka liitetään vesitoimiseen lämmitysjärjestelmään tai omaan kiertojärjestelmään. Rakennusta korjattaessa tai muutettaessa voidaan käyttää sähkötoimisia kuivaimia tai vesitoimisia kuivaimia lämmitysjärjestelmään tai omaan kiertojärjestelmään liitettynä, käyttövesijärjestelmään liitetty laite voidaan myös uusia.

Mikäli asennuksesta halutaan mahdollisimman huomaamaton, kuivainmalli kannattaa valita ja suunnitella sen paikka sekä tehdä asennusvaraukset jo kohteen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Kuivauspatteri on ensisijaisesti tarkoitettu pyyhkeiden ja muiden tekstiilien kuivattamiseen sekä ylimääräisen kosteuden kuivaamiseen huonetilasta. Useimmiten se ei yksin riitä lämmönlähteeksi, mutta tuo kuitenkin miellyttävää lisälämpöä ja lisää asumismukavuutta sekä auttaa pitämään rakenteet kuivina. Ammattilaiset suosittelevat kuivaimen käyttöä kosteissa tiloissa, koska se täydentää erinomaisesti mm. lattialämmitystä ja auttaa ennaltaehkäisemään mahdollisten home- ja kosteusvaurioiden syntyä.

 

Vesi- vai sähkötoiminen kuivain?

Valintaa tehdessä on ensin hyvä miettiä, tuleeko kysymykseen vesi- vai sähkötoiminen kuivain. Käyttöveteen liitetty kuivain on lämmin aina (myös kesällä), vesilämmitysjärjestelmään liitetty kuivain on lämmin ainoastaan lämmityskaudella. Useimmissa kiinteistöissä lämmitysjärjestelmä on kesäisin pois käytöstä. Vesitoimisen kuivaimen lämpö- ja kuivatusteho perustuu käyttöveden tai lämmitysjärjestelmässä kiertävän veden lämpötilaan ja virtaamaan: kuivaimen käyttämisestä ei tule lisäkuluja. Käyttöveteen liitetyn kuivaimen virtauksen säätäminen tai sulkeminen ei ole Suomen rakentamismääräysten mukaan luvallista. Lämmitysjärjestelmässä kuivauspatterin säätö voidaan haluttaessa toteuttaa erillisellä tuloputkeen liitettävällä säätimellä. Vesitoimisten pyyhekuivainten asennuksissa suositellaan käytettävän LVI-alan ammattilaista.

Uudisrakennuskohteessa kuivaimen vesiliitäntä on järjestettävissä kun asia huomioidaan jo LVI-suunnitelmaa laadittaessa ja rakennusvaiheessa. Korjaus- tai muutoskohteissa kuivauspatterin asennus onnistuu tietyin edellytyksin pinta-asennuksena myös jälkikäteen, kuivain on mahdollista asentaa esim. vanhan levypatterin tilalle. Kuivain voidaan liittää myös vesikiertoiseen lattialämmitysjärjestelmään, tällöin tulee kuitenkin huomioida, että kuivaimen lämpötila määräytyy lämmitysjärjestelmässä kiertävän veden lämpötilan mukaan.

 

Vesitoimisen pyyhekuivaimen asennus taloyhtiön linjasaneerauksen yhteydessä

On hyvin yleistä, että uusi ja moderni pyyhekuivain asennetaan esim. vanhan käyttöveteen liitetyn levypatterin tai vanhan kuivauspatterin tilalle tai kylpy- tai wc-tiloihin korjausrakentamiskohteissa taloyhtiön linjasaneerauksen yhteydessä. Vakiomalliston lisäksi Rej-Design Oy valmistaa vesitoimisia kuivauspattereita myös mittatilaustyönä esim. eri kytkentäväleille. Usein nykyisissä kylpyhuoneremonteissa huoneen kattoa lasketaan alaspäin, näin syntyvässä katon välitilassa saadaan kätevästi tuotua esim. vesiputket tilaan. Tällaisissa kohteissa vesiputket tuodaan pinta-asennuksena katosta suoraan kuivaimen yläosaan, jolloin vesiputkien asennuksesta saadaan mahdollisimman huomaamaton ja viimeistelty.

Mm. näitä asennustilanteita varten mallistostamme löytyy myös yläkytkentäisiä pyyhekuivaimia, näissä vakiona liitäntä yläjaloista (mm. Tango-tuoteperheen yläkytkentäiset mallit kuten Tango BTH 35744 ylä, Tango BTH 35130 ylä, Tango BTH 50744 ylä, Tango BTH 50130 ylä, BTH 60744 ylä, jne. kts. vesitoimiset kuivaimet tuoteosiosta). Valmistamme myös muita vesikiertoisia ylä-, ala- tai sivukytkentäisiä kuivainmalleja vakiona sekä pystyputkien päistä liitettäviä kuivaimia tilauksesta.

 

Sähkötoimisen pyyhekuivaimen asennus on helppoa

Sähkötoiminen kuivain toimitetaan aina pistotulppaliitäntäisenä. Kuivain on kenen tahansa helppo kiinnittää seinälle ja kytkeä pistotulpalla lähimpään pistorasiaan. Vakioliitäntäjohdon pituus on 1,3 m. Jos kuivain asennetaan jälkiasennuksena ja pistorasia sijaitsee kuivaimen vieressä, tilauksesta kuivain voidaan toimittaa myös vakiota lyhyemmällä pistotulppajohdolla, kysy lisää asiakaspalvelustamme.

Sijoittelussa ja asennuksessa tulee huomioida turvaetäisyydet ja voimassaolevat rakentamismääräykset. Sähkötoimisen kuivaimen suojausluokka on IP44 (roiskevesitiivis), kuivain ei kaksoiseristetyn rakenteensa vuoksi vaadi erillistä maadoitusta. Uudis- tai korjausrakentamiskohteen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa kuivaimelle voidaan myös vaivattomasti tehdä varaukset niin, että valtuutettu sähköurakoitsija voi muuttaa kuivaimen kytkennän kiinteäksi tai uppoasennukseksi (laitteen liitäntäjohto ei tällöin jää näkyviin). Suosittelemme huomioimaan liitäntäjohdon paikan ja läpiviennin koon jo suunnitteluvaiheessa. Ammattilaisen on helpointa käyttää 16 mm asennusputkea valitun kiinnitysjalan takana kuivaimen kätisyyden mukaan ja viedä laitteen oma johto sitä pitkin rasialle. Mikäli jakorasia sijaitsee kaukana, kuivain voidaan tilauksesta toimittaa myös 4 m liitäntäjohdolla. Kun kuivaimen sijoittaminen tilaan otetaan huomioon kohdetta suunniteltaessa, kokonaisuudesta tulee viimeistelty ja tyylikäs.

Sähkötoimisten REJ Design kuivaustelineiden sähkönkulutus on alhainen: mallista riippuen vain 35-75W. Keskikokoisen kuivaimen vuotuinen käyttökustannus on n. 40-50 euroa kun kuivain on päällä jatkuvasti koko vuoden 24 h/vrk. Kuivaimessa on myös virtakytkin, joten se voidaan kytkeä tarvittaessa pois päältä esim. loman ajaksi. Kosteissa tiloissa on suositeltavaa käyttää kuivainta jatkuvasti. Näin voidaan osaltaan ennaltaehkäistä mahdollisten kosteus- ja homevaurioiden syntyä.

 

Kuivain kuuluu nykyaikaisen kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan perusvarustukseen – mitä kannattaa huomioida mallia valittaessa?

Kuivainmallin valintaan vaikuttaa ennen kaikkea käytettävissä oleva tila ja käyttäjien tarpeet. Mallia valittaessa kannattaa miettiä mm. seuraavia asioita:

– Millaiseen tilaan kuivain tulee: kuinka leveä ja korkea tila telineelle on varattu, minkä kuivainmallin mittasuhteet ja muotoilu parhaiten sopii tilaan/sisustukseen?

– Kuinka paljon kuivain voi tulla ulos seinäpinnasta (esim. kun se asennetaan päältä täytettävän pesukoneen yläpuolelle tai jos se asennetaan sitä kohden kääntyvän oven läheisyyteen)?

– Onko lämmitysteholla merkitystä: onko tilassa muuta lämmitysmuotoa, rajoittuuko tila ulkoseinään vai sijaitseeko se asunnon keskellä, onko tilassa ikkunaa?

– Ketkä kuivainta käyttävät ja millaiseen käyttöön kuivain tulee?  Jos käyttäjiä ja käyttötarkoituksia on useita ja tila ei ole esteenä, kannattaa valita tilaan sopiva reilun kokoinen kuivain tai laittaa kaksi esim. rinnakkain ja/tai kylpy- ja kodinhoitotilaan omansa.

– Mitä on ajateltu kuivattaa, tuleeko kuivain pelkästään pyyhkeille, vai onko tarkoitus kuivattaa myös ulkoiluvaatteita, pikkupyykkiä, siivousliinoja tms? Lisävarusteet helpottavat esim. ulkoiluvaatteiden kuivatusta ja pyykkihuoltoa.

 

Kuivainten pintakäsittely- ja värivaihtoehdot

REJ Design -kuivainten vakiovärit ovat kromi tai valkoinen (RAL 9010 puolikiiltävä). Musta ja muita RAL-sävyjä on saatavilla tilauksesta.

Kromipinta sitoo lämpöä, joten kromattu kuivain toimii parhaiten tekstiilien kuivattamisessa. Maalattu pinta taas päästää lämmön helpommin lävitseen, joten maalattu kuivain lämmittää huonetilaa tehokkaammin. Kromi on usein ajaton ja tyylikäs valinta erityisesti silloin kun hanat ja muut vesijohtokalusteet ovat kromattuja. Kuivaimen sävyttäminen taustaansa sopivaksi on myös mahdollista, kuivain voidaan pintakäsitellä samanväriseksi kuin taustan laattaseinä tms. Mattamusta ja muut tummat sävyt ovat suosittuja mm. eteistiloissa.

Tilauksesta tehtävät värisävyt tulee valita RAL-värikartasta (nähtävillä esim. kylpyhuoneliikkeissä). Tarkistathan erikoisvärin saatavuuden ennen tilausta. Painoteknisistä syistä värikartan ja pintakäsitellyn kuivaustelineen sävyt eivät vastaa 100% toisiaan, vaan telineen sävy on usein tummempi. Väriä valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että tuote on pitkäikäinen ja se saattaa olla käytössä asennushetkestä lukien jopa yli 20 vuotta. Lisätietoja RAL-värikartasta ja standardeista http://www.sfs.fi/julkaisut_ja_palvelut/julkaisut/ral-varikartat/ ja www.sfs.fi/)