REJ Designin historia

Yrityksen historia ulottuu vuoteen 1946, kun Wärtsilän lukkotehtaalla työskennelleet veljekset Rudolf, Elias ja John Nygård perustivat konepajan Helsingin Hernesaareen. Konepaja nimettiin veljesten ensimmäisten nimikirjainten mukaan. Syntyi Oy Rej Ab. Johdon otti John, mutta alusta asti veljekset toimivat tasavertaisina päätöksentekijöinä koko toimintansa ajan. Toiminnan alkutaipaleella Oy Rej Ab valmisti puhallushanoja ja lämpömittareiden runkoja. Kotitalouksien käyttöön valmistettiin mm. kaasulamppuja, tuhkakuppeja ja polkupyöränkelloja.

Vuonna 1953 veljekset myivät yritykset Magnus Relanderille, jolloin tuotanto laajeni ja siirtyi Hernesaaresta Pitäjänmäkeen ja edelleen Vantaalle vuonna 1957. Tuon ajan tuotteita olivat mm. paloletkuliittimet, liimapaperikostutuskoneet, nestekaasuvalaisimet ja REJ-polyeteeniputken liittimet. Vuonna 1976 Magnuksen kaksi tytärtä tulivat osakkaiksi perheyritykseen ja yrityksen johtamisesta ohjat otti vanhemman sisaruksen aviomies Tom Söderlund. Tomin ohjauksessa konepajaverstaasta kehittyi monipuolinen, pyyhekuivaimia valmistava tehdas.

Kuivainten uranuurtaja

1950-luvun lopulla yrityksen tuotannossa työskenteli Gunnar Nemlander. Kesken työvuoron hän sai idean vesitoimisesta kuivauspatterista ja kertoi sen ääneen. Tuohon aikaan ala oli jo kilpailtu, mutta kuivaustelineet oli totuttu tekemään messinkiputkesta. Nemlanderin idean myötä Oy Rej Ab päätti laajentaa tuotevalikoimaa ja kehitti kuivaustelineen kuparista. Arjen mullistava tuote oli keksitty. Tuotantoon otettiin ensimmäisenä P- ja U-malliset vesitoimiset kuivauspatterit.
Ensimmäiset nestetäyttöiset sähkötoimiset kuivaustelineet valmistettiin 1970-luvun alussa. Suunnittelu ja valmistus tapahtui teknisen johtajan Julius Itävirran alaisuudessa Vantaankoskella.

Teknisesti kehittyneempään kuivavastustekniikkaan siirryttiin 1990-luvun puolivälissä. Tuotanto siirtyi 2000-luvun alussa Järvenpäähän, vuonna 2005 konepajatoiminta ja kuivaustelinevalmistus eriytettiin toisistaan. Tässä vaiheessa kuivaustelinetuotannosta vastaavan yrityksen nimi muuttui Rej-Design Oy:ksi.

Rättipatterista funktionaaliseksi design-tuotteeksi

Kuivaustelineet olivat vuosikymmeniä vain osa Rej:n tuotevalikoimaa. Design-aikaan siirryttiin vuonna 1995, jolloin yhteistyö Suomen johtavien teollisten muotoilijoiden kanssa alkoi. Rej:n nimi pysyi kuitenkin tuntemattomana sekä eri alojen asiantuntijoille että kuluttajille. LVI-ala tunsi kuivaustelineen edelleen rättipatterina, joka sanana ja käyttötarkoituksena oli vakiintunut jo arkipäiväiseen käyttöön.
2000-luvun alussa tuotteen profiilia päätettiin nostaa. Yhdessä suunnittelija Yrjö Turkan kanssa syntyi Bamboo-tuoteperhe, joka tuo nykypäivänäkin palan taidetta tilaan kuin tilaan. Tästä alkoi uusi kausi Rej Designin historiassa. Uudet mallit kiinnostivat, ja samalla perinteisten mallien myynti lisääntyi.

Vuosien varrella suunnittelijoiden kanssa yhteistyönä on syntynyt lisää uusia muotokieleltään ajattoman tyylikkäitä ja puhdaslinjaisia kuivainmalleja. Vuosikymmeniä hallinneesta rättipatterista on siirrytty pyyhekuivaimiin ja kuivain on tullut osaksi kotien varustelua. Nykypäivän kodeissa kuivain luo tilaan punaisen langan ja sulautuu kodin tunnelmaan.